Pienijalkaisen tilitys

Minulla on pieni jalka. Olen vuosikaudet käyttänyt liian suuria kenkiä ihan vaan siksi, että pienempiä on ollut vaikea hankkia. Ja pysyyhän ne kengät jalassa, kun laittaa nauhat riittävän kireälle, vaikka varpaissa olisikin sentti-kaksi ylimääräistä tilaa. Olen siis ollut varsin tottunut isokenkäisyyteen, eli yleensä kokoon 36. Syynä myös se, ettei lastenosaston perhos- ja Barbi-kengät ole niin houkutelleet, eikä aikuisten kenkiä niin vaan löydä oikeassa koossa.

Sama isokenkäisyys on vallinnut myös urheilujalkineissani: kun vaan lenkkarin nauhat vetää riittävän kireälle, niin kyllä se kenkä jalassa pysyy.

Pari vuotta sitten hankin varmaan ensimmäiset oikeasti oikean kokoiset kengät sitten lapsuuden. Ne olivat sandaalit kokoa 33,5. Siitä jotenkin havahduin, että onpa oikeasti aika kivaa, kun on oikean kokoiset kengät jalassa. Tämä havahdukseni johti lähinnä siihen, että ostin pienet korkokengät, vuosi sitten myös vilkkuvat tarralenkkarit lastenosastolta. Ajatus oikean kokoisista kengistä ei ihan hirveästi siirtynyt urheilukenkiin: ostin pienimmät naisten mallia olevat lenkkarit, jotka löytyi (Asicsen 35,5) ja etsin pituushyppy- ja pikajuoksupiikkareista ne koon 36 piikkarit, jotka tuntuivat pienimmiltä. Tai sitten ne ainoat, jotka löysin sitä kokoa. Pienempiä erikoispiikkareita ei vaan tehdä, enkä jostain syystä sitten lenkkareitakaan ole ostanut junnumallisina.

Tyytyväisenä olen siis juossut ja hyppinyt vuosia liian suurilla kengillä. Nyt isovarpaan kipeytymisen kanssa enemmän ja vähemmän taistellessani mieleen tuli, että voihan yksi kipeytymisen syy olla myös liian isot kengät: jos minun päkiä on eri kohdassa kuin kengän päkiä, joutuu jalka todennäköisesti tekemään töitä vähän väärin. FTK:n fyssari oli kanssani samaa mieltä, että hyvinkin varmasti on yksi osasyy (ellei sitten peräti se kaiken alku). Jalat on kuitenkin tärkein työvälineeni ja haluan kävellä vielä toivottavasti monta vuosikymmentä, niin miksi en kiinnittäisi jalkineisiin enemmän huomiota?

No, kuten todettua, niitä erikoispiikkareita ei yksinkertaisesti löydy pienemmässä koossa kuin 36. Ei siis auttanut kuin mennä junnupiikkareiden puolelle, eli yleispiikkareihin.

Tilasin netistä yleispiikkareita kokoa UK 2 ja 2,5 (34 ja 35). Mietin vähän, että ne pienemmäktin tuntuvat siltä, että voisi vielä pienemmät jalkaan vetää. Kävin sitten Puhoksen InterSportissa kokeilemassa piikkareita kokoa 33. Kaupassa tuntuivat hyvältä, mutta myöhemmin testaillessani totesin, että on kyllä varpaat ehkä jo vähän liian tiiviisti ja minun kantapää on ehkä aavistuksen isompi kuin keskiverto 33-koon jalan kantapää, joten ei sitten oikein istunut jalkaan ja kävin ne palauttamassa. Päädyin siis lopulta Briteistä tilaamiini Adidaksen yleispiikkareihin kokoa 34. Samalla hankin myös lenkkarit oikeassa koossa ja vähän hyödyinkin pienestä jalastani; junnukenkiä kun ostaa, on hinta huomattavasti pienempi.

Vanha hyppypiikkari ja uusi yleispiikkari rinnan. Kokoeroa ainakin sentti.
Nykyinen ja entinen hyppypiikkari rinnan

Nyt alkaa piikkareiden koko olla kohdillaan ja päkiäni siellä, missä kuuluu. Kengän ominaisuudet pituushyppyyn eivät ehkä ole niin hyvät, kuin oikeasti lajipiikkareissa olisi. Pituushyppypiikkarin pohja on jäykempi ja päkiä enemmän koukussa kuin tuossa yleispiikkarissa – mutta kyllä niillä nyt silti hyppää. Haaveilen oikean kokoisista lajipiikkareista… Voisihan siinä senttejäkin tulla lisää, kun välineet olisi oikeasti kunnossa.

Toisena pääsiäispäivänä on Pajulahdessa kisa, jossa tavoitteena olisi päästä takaisin ranking-listan 5. sijalle. Sillä käytännössä varmistaisin Rion kisapaikkani. Tämänhetkinen sijoitukseni on 7, kun japanilaisen lisäksi yksi kiinalainen kävi hyppäämässä pidemmälle kuin minä. Ei tarvitsisi kuin 17 senttiä nykyistä ennätystäni parantaa. Saas nähdä, miten niillä uusilla piikkareilla nyt sitten tositoimissa hypätään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *