Saavutettavaa kuvaviestintää Twitterissä

Tiesitkö, että Twitterissä on mahdollista lisätä twiittien kuviin kuvailut, ”alt-tekstit”? Alla olevalla videolla näytän, kuinka se tehdään. Videon alta sama löytyy tiiviisti tekstinä.

Twitterin mobiilisovelluksissa kuvailujen lisääminen kuviin onnistuu, kunhan ensin laittaa ominaisuuden päälle sovelluksen asetuksissa. iOS-sovelluksessa se onnistuu näin:

asetukset -> asetukset ja yksityisyys -> käyttöapu

Pistetään asetus ”Kirjoita kuville kuvauksia” päälle, klikataan valmis ja siinä se!

Nyt, jos lisäät twiittiisin kuvan, voit kirjoittaa kuvalle myös kuvauksen ja kertoa, mitä siinä kuvassa oikein onkaan. Ruudunlukuohjelma osaa sitten lukea kuvan kuvauksen hienosti ääneen.

Ilman kuvausta twiiteissä olevat kuvat luetaan vain muodossa ”kuva”. Voin kertoa sen olevan aika ärsyttävää etenkin silloin, jos twiitin tekstistä tiedän, että kuvassa olisi kse koko jutun the pointti. Usein esimerkiksi twiittaillaan kuvakaappauksia tai jotain muita kuvia, joissa on tekstiä. Ilman kuvausta niistä ei sokkona saa yhtään mitään irti.

Minua ilahduttaa suuresti jokainen feediini ilmestyvä twiitti, jonka kuva on kuvailtu. Varsin harvassa niitä vielä on, ehkä ilo on siksi suurempi. On mielettömän hauskaa, kun sokkonakin voin seurata kuvilla viestittyjä asioita.

Millainen kuvaus on hyvä?

Kuvasta kannattaa kertoa olennainen sisältö: se, mihin näkevä katsoja kiinnittää huomiota ja se, mikä on kuvan pointti. Kuvausta ei tarvitse aloittaa kertomalla ”Kuvassa on …”, koska kyllä ruudunlukuohjelman käyttäjätkin tietävät, että nyt tässä on kuva.

Ruutukaappauksesta hyvä kuvaus voisi olla esimerkiksi: ”Ruutukaappaus käyttäjän X twiitistä. TWIITIN TEKSTI.” Jos taas twiittaat kuvan hankkimastasi söpöstä koiranpennusta, voit kirjoittaa vaikka: ”Ruskeaturkkinen koiranpentu katsoo kameraa”.

Hyvässä kuvailussa ei ole ryhdytty kuvailemaan ja tulkitsemaan liikaa. Useinkaan ei ole tarkoituksenmukaista kertoa aivan kaikkea, mitä kuvasta voisi saada irti. Ihan se pääpointti riittää. Kuvan kuvailu riippuu myös aika paljon sen tarkoituksesta: jos on tarkoituksena ohjeistaa kuvalla jonkin asian tekeminen, pitäisi tekstinä olevasta kuvailusta saada sama informaatio. Jos taas kuva on ihan vain kuvituskuva, voi sen sisällön kuitata parilla sanalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *