Verkon saavutettavuus

Kädet pistenäytön pisterivillä
Pistenäytön avulla näytön tekstiä voi lukea pistekirjoituksella
Kaikille saavutettava verkkosisältö on tasa-arvokysymys. Saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että kuka tahansa erilaisista rajoitteista riippumatta pystyy käyttämään verkkosivuja ongelmitta. Saavutettavalla verkkosivulla on siis huomioitu kaikenlaiset käyttäjät.

Tarkemmin sanottuna saavutettavuus (accessibility) viittaa erityisesti tekniseen saavutettavuuteen eli siihen, että verkkosivut on koodattu oikein, jotta käyttö onnistuu erilaisilla apuvälineillä. HTML-koodin lisäksi kunnossa pitää olla ulkoasu, jotta käyttöliittymä on selkeästi hahmotettava kaikille käyttäjille, eikä esimerkiksi värisokeilta jää havaitsematta joitain elementtejä. Täydellisen saavutettavalla sivustolla sisällössä käytetty kieli on myös helppolukuista ja selkeää.

Saavutettavien verkkosivujen tekeminen ei ole vaikeaa, se pitää vain pitää mielessä jokaisessa työvaiheessa. Yksinkertaisuus ja speksien mukaan toimiminen ovat valttia, niillä pääsee jo pitkälle saavutettavan sivun teossa.

Jos aihe tuntuu vieraalta, pelottavalta tai vaikealta, voit aloittaa tarkemman tutustumisen vaikka katsomalla taannoin pitämäni perjantaipresiksen (YouTubessa). Tuolloin puhuin vielä esteettömyydestä, mutta viimeistään EU:n saavutettavuusdirektiivin (Valtiovarainministeriön sivu) myötä suomen kieleen vakiintuneempi käsite digitaalisten palveluiden kontekstissa on saavutettavuus.

Aiheeseen tutustumista voi jatkaa vaikka Helsingin yliopistossa pitämäni saavutettavuus-kurssin materiaaleilla.

Mikäli edelleen tuntuu siltä, että ei tämä nyt oikein luonnistu, voit aina ottaa yhteyttä ja pyytää minut tekemään sivustasi saavutettavan, testaamaan onnistumistasi tai kouluttamaan aiheesta. Muutaman tunnin koulutuksessa päästään jo syvälle saavutettavuuden syövereihin, vaikka oman koodisi parissa.

Mikäli saavutettavuudesta tehty tutkimus kiinnostaa, kandidaatintutkielmassani Verkkosisällön saavutettavuus (PDF) on katsaus aiheeseen.